КАК ДА ИЗБЕРЕМ КАРТИНА ЗА НАШИЯ ИНТЕРИОР?

5 ОРИГИНАЛНИ ИДЕИ ЗА ПОДАРЪК ЗА КОЛЕДА
28.11.2018
КОЙ ВЕЧЕ РИСУВА ПОП АРТ ПОРТРЕТИ?
03.01.2019

Картини или постери – това са традиционни декорации за стени, които запълват неуютната празнина и допринасят за допълнителни цветови, тематични и стилови нюанси. Как да изберем картина за интериора, така, че тя да съответства на общата хармония в помещението? Преди всичко, искам да Ви дам един съвет – не се отнасяйте към картината като към бездушен аксесоар. Изкуството трябва да предава настроението на интериора, да отразява чувствата и вкусовете на стопаните. Не бързайте с покупката, особено ако Вие търсите картина за такива важни интериорни зони като гостна, столова или антре.

Как да изберем картина за нашия интериор? По сюжет или по цветен диапазон?

Какво е по-важно: цветен диапазон или съдържанието? Ще е идеално, ако картина съвпада и по двата параметъра, но това не става лесно. Ако интериора е тематичен или със силно изразена стилистика, то картина трябва да се избере по съдържанието. Дори ако по цвят тя малко се различава от контекста. Това не е толкова лошо, като тематично-стилистично несъответствие. Например, гостната е оформена във африкански стил. Основни цветове тук са бежово, кафяво и жълто. В магазина стопанина е обърнал вниманието на две картини: на едната е нарисувана есенна гора, а на друга – африканка със син тюрбан на главата. Първата картина идеално съответства на цветния диапазон на  интериора, а на втората има неподходящ син цвят, но тя е с подходящо съдържание. Как смятате вие, какво повече не се вписва в африканския интериор: жълтите листа или негърката със синия тюрбан? Сюжета тук трябва да е на първо място, а цветните нюанси на картината, при необходимост, може да се подсилят със един или няколко аксесоара. Например, на дивана, над който ще виси картината може да се сложат няколко сини възглавници. В този случай, нищо няма да наруши хармонията на интериора.  Много добро допълнение на интериора в индустриален или урбанистичен стил ще бъде картина със градски пейзаж или със елементи на графити. Ако искате да подчертаете, че стопанката на кабинета е жена, може да изберете картина с цветя. В спалнята, с дизайна в японски стил, добре е да има картини с гейши, японска градина, бамбук и т.п. Детска стая, с дизайна в морски стил, сполучливо ще се украси картина с кораб, море или корали. Такива картини не само подхождат на дизайна – те сами  създават стил и разкриват темата на интериора. Цветния диапазон тука е вторичен.

За интериори, който нямат силно изразена тема или стил картината може да се избере само по цветен диапазон. В този случай, може да се действа по два начина.

Първия: стаята се декорира в неутрални цветове, слага се картина, която има един или няколко ярки цвята. След това интериора се допълва със аксесоари, подходящи  към картината.

Втория: интериора напълно се завършва и след това се търси подходящата картина. Втория начин е по-труден. Дори ако ние подбираме картината по цветен диапазон сюжета пак е важен. Но има и универсални решения – например, абстракция, портрети, цветя. С такива картини може да се ориентирате само по цвят.

Как да изберем картината по цвят?

На какво трябва да съответства картина и доколко е необходимо това?

Има три решения. Първо: картината напълно съответства на интериора и сякаш се разтваря в него. На нея няма цветове различни от интериора. Ако интериора е пастелен, то и картина е такава, тя толкова хармонично се вписва в обстановката, че почти незабележима. При това тя изпълнява своята главна роля – да запълва празнина на стената. Такава картина може да бъде свързващия елемент в интериора. Например, във гостна със зелени стени и светло-виолетова мебел картина с люлякова клонката ще свърже помежду си основните цветове на интериора.Второ решение „цветно присаждане”. Като цяло такава картина съответства на цветната палитра на интериора, но в нея присътства един или няколко допълнителни цвята. Подобна украса оживява интериора. Допълнителните цветни нюанси, които има на картината, не задължително трябва да се повтарят във аксесуари.В този случай трябва да се гледа на обстоятелствата: ако картината доста не отговаря на интериора,то не е лошо тя да се допълни с подобни по цвят предмети. Ако картината не изглежда чужда на този интериор, то може и да не предприемат никакви допълнителни действия за нейната   адаптация.

Трето решение: картина-акцент. Картините и плакатите могат да бъдат много силни и доминиращи цветни акценти на фона на интериора. В този случай пак са възможни две решения: цвят на картината се допълва с подобни по цвят аксесоари или картината ще се явява като единствен цветен акцент във интериора.


Каква картина да се избере за интериора във съвременен стил?

Може би картина като цветен акцент? Тези картини са много подходящи в съвременни интериори, направени предимно в неутрални и условно-неутрални тонове /бял, черно-бял, сив, бежов. Много е важно такава картина да изглежда добре, защото тя винаги привлича вниманието. Затова при нейния избор трябва да се обърне вниманието   на интензивността на цвят, на качеството и на настроението на картината.

Как да изберем картина за интериора? Размерът има значение.

Когато избираме колко голяма ще бъде нашата картина, трябва да се вземе предвид широчината на обекта, над който ще се разполага тя. Например, ако картина ще виси над легло, то нейната широчина трябва да е най-малко половината от широчина на леглото. В противен случай тя ще изглежда тъжно и самотно. Същия принцип важи и за картини, които ще се разполагат над маса, скрин или малко шкафче. Широчината  на картина, висяща над дивана трябва да бъде поне една трета от неговата дължина. Ако сте харесали картина с по-малък размер, то трябва да я допълните с още една или няколко картини. Редица от малки картини изглежда много ефектно. Ако вашия интериор е в неутрални бяло-сиво-черни тонове, то колажа от малки картини може да бъде цветен.

И накрая искаме да напомним, че не е нужно да умеете да рисувате – нито вие, хората около Вас. Ако искате да направите събствено произведение на изкуството или да подарите картина разгледайте тази статия. Достатъчно е да вземете четките, да ги потопите в боите, да се вгледате в себе си и да пресъздадете на платното своята представа за хармония от цветове, форми и емоция. Не само звучи лесно и страхотно. Наистина е такова.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Елате в нашето магазинче и поръчайте своя поп арт портрет още сега!” color=”pink” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.popartportrety.eu%2F%3Fpage_id%3D58|||”][/vc_column][/vc_row]

Абонирай се!

Скъпи приятели, абонирайте се за нашия електронен бюлетин.

Invalid email address
Ние ви обещаваме, че няма да извършваме спам. По всяко едно време вие може да се отпишете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *