6 причини защо да започнеш да рисуваш, спрямо съвременната наука

5 ОРИГИНАЛНИ ИДЕИ ЗА ПОДАРЪК ЗА РОЖДЕН ДЕН
01.10.2019
Урок по рисуване Цветна еуфория
30.01.2020

Учените направиха много изследвания и осъзнаха, че е необходимо да се рисува без изключение, независимо от наличието на талант и специално образование.

 

Съвременната наука твърди, че окупацията на изобразителното изкуство е не само естествена за всеки човек, но и много полезна.

1. Творческата работа  намалява стреса и безпокойството

 

В едно скорошно проучване, резултатите от които са публикувани в списание Art Therapy. Учените предложили на  участниците да рисуват, само след 45 минути имат значително понижение в нивото на кортизол – хормон на стреса. Психологическото въздействие на различните видове творчество е толкова ясно изразено, че става все по-често като терапия за жертви на домашно насилие, хора, засегнати от престъпни действия или които са претърпели тежка загуба.


2. Рисуването подобрява работата на мозъка

 

ИИзкуството подобрява работата на мозъка. През 2014 г. в научно списание PLoS ONE е публикувана, доказвайки, че изкуството може да подобри комуникацията между невроните на човешкия мозък. Как изкуството променя мозъка ви: диференциални ефекти на визуалното изкуство и когнитивното изкуство. Според учените това ни помага да се съсредоточим по-добре върху темата и по-бързо да научим нови знания.


Ела в магазина и създай своя арт подарък с емоция!

3. Изящните изкуства помагат да се преодолее тъгата и отчаянието

 

Съсредоточаването върху творчеството наистина помага да забравим за много проблеми. Ако искате да се разсеете от тъжните мисли и преживявания, вземете в ръцете си статив, бои, моливи и моливи. Това още веднъж потвърждава експеримента резултатите от който може да се намери в списание Психология на Естетика, креативност, и носител на ArtsJennifer Дрейк, Елън. Изправяне на тъга чрез изкуство: Разсейването е по-благоприятно от отдушника.

 

Участниците бяха поканени да гледат филма “Laramie Project”, който обикновено предизвиква много негативни и дори депресивни емоции. След това публиката беше разделена на две групи. На една от тях хората започнаха да обсъждат събитията от филма, а участниците във втория бяха помолени да нарисуват пейзаж. След тестване показва, че емоционалното състояние на “художниците” много бързо се върна към нормалното, а на останалите участници за дълго време са имали депресия и тревожност.


4. Thoughtless чертежи скици помага да се съсредоточи

 

Не мислете, че можете да се възползвате само от сериозна живопис. Понякога дори и механично създадените драскулки на хартия могат да помогнат в трудна ситуация. Например, ако седите на среща или скучна лекция – вземете лист хартия и започнете да я зареждате с всякакви шарки. Важно е да направите това напълно непредсказуемо, без никаква идея и цел. Според авторите на проучването Джаки Андраде. Какво прави Doodling? , тази проста техника ще помогне на мозъка ви да остане на фокус и да си спомните с 29% повече, отколкото ако просто седите и слушате.

5. Искате да решите проблеми – да ги нарисувате

 

Учените отдавна са забелязали, че е много по-лесно да откриете изход от ситуацията, ако я опишете на хартия. Но авторите на тази научна работа са Pennebaker JW, Seagal JD. Създаване на история: ползите за здравето от разказ отидоха по-далеч и предложиха на участниците да направят основните си проблеми. Резултатите надминаха всички очаквания: повече от половината от участниците заявиха, че след сесията на арт терапията техните проблеми не са им стрували толкова големи,  дори са им изглеждали смешно.


6. Чертежът помага да се постигне състояние на потока

 

Концепцията за потока е предложена от Михай Чиксънтмихай и е определена от него като психическо състояние, в което човек е напълно замесен в това, което прави. Тя се характеризира с активна концентрация, пълно участие и съсредоточаване върху успеха в процеса на действие. Творчеството е един от класическите начини за постигане на това състояние, когато създателят не се интересува от някаква конкретна крайна цел, а е напълно фокусиран върху самия процес.


Ела в магазина и създай своя арт подарък с емоция!

Абонирай се!

Скъпи приятели, абонирайте се за нашия електронен бюлетин.

Invalid email address
Ние ви обещаваме, че няма да извършваме спам. По всяко едно време вие може да се отпишете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *