ПОЛЗА ОТ РИСУВАНЕТО ЗА ВЪЗРАСТНИ

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ (ЧЗВ)
03.01.2019
5 ОРИГИНАЛНИ ИДЕИ ЗА ПОДАРЪК ЗА ЮБИЛЕЙ
03.01.2019

Благодарение на рисуването, децата научават света, развиват фини двигателни умения на пръстите си и креативност. Това е известно на всички. Но не забравяйте, че изкуството също е от полза и за възрастните. Каква? Сега ще научим за това.

Вдигаме си настроението и развиваме художествен вкус.

За много възрастни ползата от рисуването е подценена. Но напразно, защото това занимание носи удоволствие, позволява да забравите тревогите и проблемите и помага да развиете логично мислене. Разбира се, не всички ние сме художници с ненадминат талант. Но за да се насладите на процеса на рисуване, талантът не е необходим.
Не се притеснявайте, ако художественото студио не ви превърне в Рубенс или Ван Гог. За сметка на това Вие ще развиете способността да виждате и разбирате красотата, ще имате художествен вкус. Човек, който се е присъединил към света на художниците, започва да проявява интерес и към други области на изкуството. Той развива творческо въображение и вече гледа на света по различен начин.

Има полза от рисуването за възрастни и в други аспекти. Един възрастен човек, който учи това изкуство, тренира паметта си, защото трябва да запомни детайлите на картините и предметите. На свой ред това увеличава вниманието му.
Много възрастни се отказват ​​от удоволствието да рисуват, дори и ако са винаги били привлечени от четки и моливи и са искали да се занимават със творчество. Те вярват, че с творчеството трябва да се занимават само надарени хора. Това обаче е заблуда. Не е нужно да се борите със себе си и вашите желания. Развивайки вашите творчески способности, вие реализирате своите мечти и се зареждате с положителни емоции.

Рисуването ни дарява с голямо удоволствие. За някой това става в процеса на създаване на изображения, някой се радва на възможността да работи с бои и четки, а някой открива истинския си талант. В края на краищата човекът не се ражда гений, а става такъв. По време на рисуването може да се почувствате като дете, което не познава грижите. В такова лесно състояние можете да прекарате много часове, забравяйки всичките си грижи и безкрайни вътрешни диалози.

Арт-терапията


Психолозите отдавна са доказали ползите от рисуването като терапия, която помага на хората в различни ситуации. Например, за да се освободим от страха, достатъчно е да го нарисуваме, а след това да променим рисунката си така, че да променим емоциите си в положителна посока.
Ако сте постоянно изложени на стрес на работа или в конфликт с вашите началници, арт терапията също ще ви помогне. В този случай не е необходимо да създавате шедьоври. Достатъчно е да вземете химикалка, хартия и да позволите на ръката си да прави хаотични движения. За по-малко от няколко минути ще почувствате облекчение.
Имате ли депресия? Уморени сте от скучния зимен пейзаж зад прозореца? Тогава извадете бои, моливи, пастели и нарисувайте зелена трева, топло слънце, котка, която се припича на слънцето. Можете да сложите готовата рисунка в рамка. Поглеждайки към нея, бързо ще забравите за меланхолията.

И накрая искаме да напомним, че не е нужно да умеете да рисувате – нито вие, нито рожденикът. Достатъчно е да вземете четките, да ги потопите в боите, да се вгледате в себе си и да пресъздадете на платното своята представа за хармония от цветове, форми и емоция. Не само звучи лесно и страхотно. Наистина е такова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *