Тънкости по рисуване с акрилни бои

Урок по рисуване Цветна еуфория
Урок по рисуване Цветна еуфория

Сред художниците все повече майстори на четката се опитват да работят с акрилни бои . Като маслените бои, така и акрилните бои имат своите свойства, което означава някои тънкости при работа с тях. Професионалните художници знаят това, но не обичат да го споделят. Какво може да направи начинаещия художник? Не се притеснявайте: тази статия ще ви помогне да нарисувате своите първи картини с акрилни бои перфектно.

Тънкост 1. Бързосъхнещ акрил.

Това сигурно, не сте го чували, но акрилната боя е бързосъхнеща. За да се избегне бързото изсушаване може да ви помогне обикновена вода. Някои мокрят самото платно преди започване на работа, други слагат вода на палитрата с бои, трети потапят четките във вода за през нощта. Изберете най-удобния за вас начин. Други пръскат върху платното със водна помпа върху боята


Тънкост 2.Акрилно наслояване.

Художниците обръщат внимание, че след като напълно изсъхнат акрилните бои стават прозрачни – и цветовете на боята се променят. В този случай помага многопластовия начин на нанасяне на боя. Не се страхувайте да експериментирате: мислете и рисувайте обемно и многослойно.

Тънкост 3. Съживяване на акрилния пейзаж.

При начинаещите художници нанесените акрилни бои върху платно може да изглеждат скучно. Да се съживи картината помагат художествените шпакли ,с тяхна помощ ударно се нанасят акцентиращи щрихи със акрилна боя.


Тънкост 4. Няма картина рисувана с акрил боя без ползване на бяла боя.

Бялата боя се използва като основа върху платното, освен ако платното те е черно. Така картините с акрилна боя стават по-наситени. И запомнете, че светлата акрилна боя не може да застъпи напълно черна боя, тъмносиня или тъмно-кафявата боя. Но в този случай може да се гони специален ефект с бялата боя и тъмен прозиращ фон отдолу.


Поръчай своята първа Поп арт картина!

Тънкост 5. Акрилната боя не търпи нежности.

За да рисувате с акрилна боя ще ви потрябват твърди четки.Такива четки по-добре задържат боята и са по-трайни. Четките могат да бъдат различни размери. В рисуването с акрилни бои най-популярни са широките четки – със тях лесно се прави основен фон и щрихи.


Тънкост 6. Акрилната боя изисква защита/предпазване?/

Това, че акрилната боя на платно може съвсем спокойно да се покрие с лак, вие, сигурно знаете. Това ще даде на картината гланц, ще засили цветовете и ще я направи по-трайна във времето. А за това, че самия художник се нуждае от защита при работа с акрилни бои малко се знае. Междувременно, когато се рисува с акрилна боя без ръкавици и престилка, художника може се изцапа. Акрилната боя е доста силна и ако изсъхне на вашата дреха няма да се отмие.

Тънкост 7. Природа + акрилна боя = хармония.

Какви картини най-добре да рисуваме с акрилни бои? Много добре се получават с тях пейзажи, цветя, натюрморти и картини в импресионистичен стил. При спазване на определени правила, картини нарисувани с акрилни бои, не отстъпват по красота на тези, които  са нарисувани с маслени бои.

Ако се въоръжете с тези малки тайни/тънкости/ вие ще нарисувате чудесна картина, за която само можете да мечтаете!


Виж пезплатния ни онлайн урок по рисуване!Купи си онлайн урок по рисуванеПоръчай своята първа Поп арт картина!

Абонирай се!

Скъпи приятели, абонирайте се за нашия електронен бюлетин.

Invalid email address
Ние ви обещаваме, че няма да извършваме спам. По всяко едно време вие може да се отпишете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *